22 Mayıs 2013 Çarşamba

İNTİHAR DÜKKANI





Yazar: Jean Teule
Çevirmen: İsmail.Yerguz
Kitabın Özgün Adı: Le Magasin Des Suicides
Yıl: 2007-Paris
Tür: Roman
Yayınevi: Sel Yayıncılık

Kitap arkası açıklaması:

Karanlığın içinde tabelası parıldıyor: İntihar Dükkânı. Hayatın yüküne dayanamayanlar son alışverişlerini yapıyorlar.
Zehirler, ipler, tıraş bıçakları ya da daha ilginç intihar yöntemi paketleri… Nesillerdir müşterilerinin son anlarında kullandıkları malzemeleri temin eden bu aile şirketine, bir gün sizin de yolunuz düşebilir.
Tabii dengeleri değiştiren bir sürpriz sizden önce bu karanlığı aydınlatmazsa…

Kitap çok zevkli,dili akıcı,zaman geçirmek için eğlencelik bir roman. Hayatın erdemlerini araştırmaktan bıktıysanız sakin, hafif gülümseten, başlığı içeriği intihar teması olmasa çocuk kitabı dersiniz ne biliyim çocuk hikayeleri gibi. Yani büyük beklentilerle de satın almayın.
İntihar dükkanı adı da üstünde intihar malzemesi satışı yapıyor. İntihar edecekseniz başarısız olma şansını en aza indiriyor. Size uygun düşecek kaliteli malzemeler satılıyor, tabi biraz tuzlu fiyata ama olsun son alışverişiniz. İş disiplini olan Tuvache ailesi işletiyor. Oldukça kasvetli, gülmeyi bilmeyen, heran onlarda intiharın eşiğinde yaşayan tipler. Müşterilere yaşamanın zor, kötü olduğunu intihar etmekle iyi bir seçim yaptığını desteklemeye çalışan kasvetli bir ambiyans hazırlanmış.
 Sadece oğulları Alan farklı çıkmış bu ailede, o Polyana gibi hep mutlu olacak bir şeyler buluyor, her şeye rağmen yaşamaya değer diyor. Tabi ailenin itibarını düşüren, müşteri kaybına neden olacak bir tehdit olarak görülüyor. Ailenin diğer bireyleri neden intihar etmiyor sorusu gelebilir okadar meyillilerken çünkü onlar ölürse bu dükkanı kim işletecek, insanların onlara ihtiyacı var.



      Birazda filminden bahsedeyim; 2012-Fransa-Belçika-Kanada yapımı bir animasyon çizgi film.
Nedense Fransızca konuşup ta insan neden intihar eder değil mi? Ve de o intihar karamsarlığını hiç bulamadım. Biraz da müzikal gibi olmuş sonuna kadar sabredemedim. İntiharın ulu orta yapılması yasaklanmış bir şehirde arka sokaklarda bir intihar dükkanı yine de ben izlerim derseniz?!



Filmin IMDb puanı:6.0/10
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder