22 Mayıs 2013 Çarşamba

METAMORFOZ-DÖNÜŞÜM-DEĞİŞİM


Orijinal Adı: Die Verwandlung
Bizdeki Adı:  Metamorfoz-Dönüşüm-Değişim
Yazar :Franz Kafka
Yıl: 1915-Avusturya-Macaristan
Tür: Öykü-Novella
Özgün Dili: Almanca

          Gregor Samsa ana karakterimiz, böceğe dönüşen kişi. Ailenin borçlarını ödemek için çok ağır şartlarda çalışan Gregor bir sabah yataktan kalkamaz, böceğe dönüşmüştür. Yazar aslında böceğin cinsini pek tarif etmese de bu konuda çok yorum olduğu için değiniyorum, sadece şunu bilin ki insanı tiksindiren bir haşereye dönüşüyor. Kitabı bir solukta okuyup bitiriyorsunuz, aklınızı sadece buna yoğunlaştırabiliyorsunuz. Okurken sizi delirten, Gregor böceğe dönüşmüş olmasına rağmen  korkmuyor, tırsmıyor tek derdi işe nasıl gideceği; hemen yataktan çıkmalı işe geç kalmamalı daha uzun yılları var çalışmak için. Aile onun üzerine sorumluluğu vermişler ve baba, anne, kız kardeş,  evde hizmetçiler sefa sürüyorlar. Gregor dönüşüme uğrayınca ev ahalisini bir paniktir alıyor, borçlar ne olacak ve bu tiksinç hayvan ne olacak. Bakımını kız kardeşi üstleniyor, aslında bakımda denemez ama işte. Anne çok sonraları odasına girmeye başlıyor. Babası ve kız kardeşi işe başlıyor. Evde ki odalar kiraya veriliyor, yine hizmetçiden vazgeçilmiyor. Gregor'un odasındaki bütün eşyalar çıkarılıyor. Onun yiyeceği gıdaların keşfi başlıyor. Bir gece misafirleri korkuttuğu için babası tarafından yaralanıyor, gün geçtikçe insancıl duygularını yitirmeye  başlıyor tabi ilgisizliğe yalnızlığa içerliyor, bir gün ölüveriyor. Ailemizde huzura eriyor.
          Klasik olmuş, ses getirmiş bir öykü, konusu ilginç ama eleştirmenlerin çoğunun abarttığını düşünüyorum. Öyküde bizlerin vereceği tepkilerin çoğu yok, döneminde mi incelemek gerekir bilmem. Yine de okumalık kitaplardan tavsiye ederim.
          Kapak resmi değişkenlik gösteriyor yazar Gregor'un dönüşümü için"Ungeziefer"kelimesini kullanıyor, dilimize böcek diye çevrilmiştir.Almancada kurban edilmeye uygun olmayan hayvan, haşere. Yazarın bu değişim için net bir kelime kullanmaması, hem çevirmede farklılıklara hem de resimlendirmede gizeme yol açmıştır.
Kitap kapaklarından örnekler:


 














 Kapak resimlerinden size sunduklarım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder